ETIQUETTE
Hieronder volgen een aantal etiquetteregels voor het bezoeken van een galabal. Dit zijn richtlijnen waaraan je je kunt houden op deze sfeervolle avond. Vat het echter niet op als een verplichting maar zie het als een richtlijn en maak zelf de keuze wat wel en wat niet bij jou past.
UITNODIGING
Een heer kan een dame vragen hem te vergezellen naar een galabal. Dit kan mondeling, schriftelijk, telefonisch, of – een beetje onpersoonlijk is dat wel – via Whatsapp. Vroeger schreven de heren een blauwe brief met zilveren pen. Hoe mooi is dat?
BEANTWOORDEN VAN DE UITNODIGING
De dames beantwoordden deze brief dan met een roze brief, geschreven met een gouden pen, waarin zij de heren op de thee uitnodigden. Serveerde de dame koekjes bij de thee, dan wilde ze graag mee gaan, , maar verder niets. Serveerde zij echter gebak of slagroomtaart dan kon de heer een prettige avond tegemoet zien en deed hij er goed aan zijn borst nat te maken (allerlei tussenvormen zijn natuurlijk mogelijk!). Wordt er geen koek geserveerd, dan ging de dame helaas niet mee en moet de heer op zoek naar een nieuwe dame voor zijn gala. Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker: Je beantwoordt de vraag met “ja graag” of, “ik ben helaas verhinderd” en klaar is Kees.
CORSAGE
Gaat de dame mee naar het gala, dan begint het volgende probleem voor de man. Hij moet voor een corsage zorgen. Om de dame niet te ontrieven tijdens de avond van het gala is het verstandig om te proberen de kleur van de jurk van de dame te achterhalen, zodat de kleur van de corsage niet bij de kleur van de jurk vloekt. Dit moet echter wel discreet gebeuren, de dame liet vroeger dan een stukje van haar jurk uit haar kledingkast steken maar nu kun je het natuurlijk ook gewoon even aan haar moeder vragen.. De heer draagt zijn corsage links op de revers van zijn jasje met de bloem opwaarts gericht, de dame draagt haar corsage of polscorsage eveneens aan de linkerkant, maar met de bloem naar beneden. Dat is nu nog steeds zo.
KLEDING
Niet alleen de corsage van de heer is afhankelijk van de jurk van de dame, ook het pak van de heer hangt hier vanaf. Heeft de dame een lange jurk, dan draagt de heer een rokkostuum, gaat de dame in het kort, dan draagt de heer een smoking. Een gala bezoekt men echter altijd in avondkleding (rokkostuum en galajurk).
DE DAG ZELF
Men begint met een dagprogramma met aansluitend een diner. Bij het betreden van een restaurant loopt de heer altijd voorop, houdt uiteraard de deur voor zijn dame open en hangt de jassen op. Als er een ober is die de heer en de dame begeleidt, dan loopt de ober voorop, daarna de dame en afsluitende de heer. Vanzelfsprekend laat je je tafeldame eerst plaatsnemen en schuif je de stoel voor haar aan.
HET GALA BEGINT
Als de heer de dame na het diner uiteindelijk begeleidt naar het galabal, zal hij haar aan zijn rechterzijde laten lopen. Maar in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld op een smal trottoir, loopt de heer altijd aan de straatkant om zijn dame te beschermen. Op een trap loopt de heer voor de dame uit, om te voorkomen dat hij een blik onder haar jurk kan werpen, maar is het een erg steile trap dan gaat de heer achter de dame lopen, mocht zij vallen dan vangt hij haar op. Bij aflopen van de trap gaat de heer voorop.
DANSEN
Natuurlijk wordt er op een gala gedanst. Een heer vraagt een dame ten dans door een lichte buiging te maken, zich dan voor te stellen en glimlachend te vragen: “Mag ik deze dans van u?”. De dame antwoordt bevestigend met een knikje. De heer biedt de dame zijn rechterarm en begeleidt haar richting dansvloer. Kan de heer de dame zijn arm niet aanbieden door de drukte, dan loopt de dame voorop. Tijdens de dans ben je uitsluitend gericht op je partner van dat moment, het is zeer onbeleefd om tijdens de dans een gesprek met een ander paar te voeren of om naar andere dames te kijken. Na afloop van de dans begeleidt de heer de dame weer terug naar haar plaats. Het is overigens zeer onbeleefd om meteen nadat je een dame hebt teruggebracht naar haar plaats een ander om een dans te vragen. Als een dame heeft geweigerd is het niet correct om direct een dame die in de buurt van de eerste dame stond om een dans te vragen, zij kan hierdoor het gevoel krijgen dat ze tweede keus is. Als een dame geweigerd heeft, is het ook niet de bedoeling dat zij meteen met een ander gaat dansen.
HET EINDE IS IN ZICHT
Met het eind van het gala houden ook de regels van de etiquette op en kunnen de regels van alledag weer de plaats van de etiquette innemen. Voor de dames die bij de acceptatie van de uitnodiging erg enthousiast waren, betekent dit dat ze naar hartenlust een privé-feestje kunnen bouwen. De anderen kunnen met een gerust en voldaan gevoel hun partner de hand schudden en eventueel nog een after gala etentje afspreken om het gala in het kort nog eens te herleven.
Tot slot is het natuurlijk altijd beleefd om als dame de heer voor het gala te bedanken, dit kan mondeling op het moment van afscheid per telefoon of met een appje. Vroeger schreef de dame natuurlijk een mooie brief…
We hopen jullie een beetje inzage gegeven te hebben in de regels rondom de etiquette op een gala en wensen jullie een onvergetelijk gala toe!