Etiquette

Hieronder volgen een aantal etiquettes voor het bezoeken van een galabal. Dit zijn richtlijnen waaraan je je kan houden op deze sfeervolle avond. Vat het echter niet gelijk op als verplichtingen.

Nodigen

In de niet-schrikkeljaren vragen de heren de dames mee naar het galabal. Dit doen ze door het schrijven van een blauwe brief met zilveren pen.

Beantwoorden van de Uitnodiging

De dames beantwoorden deze brief met een roze brief, waarop met gouden pen is geschreven, waarin zij de heren op de thee uitnodigen. Bij de thee kan de dame koekjes serveren, dan gaat zij gaarne mee, maar verder niets. Serveert zij echter gebak of slagroomtaart dan kan de heer een prettige avond tegemoet zien en doet hij er goed aan zijn borst nat te maken (allerlei tussenvormen zijn natuurlijk mogelijk!). Wordt er geen koek geserveerd, dan gaat de dame helaas niet mee en moet de heer op zoek naar een nieuwe dame voor zijn gala.

Corsage

Gaat de dame mee naar het gala, dan begint het volgende probleem voor de man. Hij moet voor een corsage zorgen. Om de dame niet te ontrieven tijdens de avond van het gala is het verstandig om te pogen de kleur van de jurk van de dame te achterhalen, zodat de kleur van de corsage niet bij de kleur van de jurk vloekt. Dit dient echter wel discreet te gebeuren, de dame laat een stukje van haar jurk uit haar kledingkast steken. De heer draagt zijn corsage links op de revers van zijn jasje met de bloem opwaarts gericht, de dame draagt haar corsage of polscorsage eveneens aan de linkerkant, maar met de bloem naar beneden.

Kleding

Niet alleen de corsage van de heer is afhankelijk van de jurk van de dame, ook het pak van de heer hangt hier vanaf. Heeft de dame een lange jurk, dan draagt de heer een rokkostuum, gaat de dame in het kort, dan draagt de heer een smoking. Een gala bezoekt men echter altijd in avondkleding (rokkostuum en galajurk).

De dag zelf

Men begint met een dagprogramma met aansluitend een diner. Bij het betreden van het restaurant loopt de heer altijd voorop en hangt de jassen op. Als er een ober is die de heer en de dame begeleidt, dan loopt de ober voorop, daarna de dame en afsluitende de heer.

Het gala begint

Als de heer de dame na het diner uiteindelijk begeleidt naar het galabal, zal hij haar aan zijn rechterzijde laten lopen. Echter in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld op een smal trottoir, loopt de heer altijd aan de straatkant. Op een trap loopt de heer voor de dame uit, om te voorkomen dat hij een blik onder haar jurk kan werpen, maar is het een erg steile trap dan gaat de heer achter de dame lopen, mocht zij vallen dan vangt hij haar op. Bij aflopen van de trap gaat de heer voorop.

Dansen

Natuurlijk wordt er op een gala gedanst. Een heer vraagt een dame ten dans door een lichte buiging te maken, zich dan voor te stellen en te vragen: “Mag ik deze dans van u?”. De dame antwoordt bevestigend door een knik. De heer biedt de dame zijn rechterarm en begeleidt haar richting dansvloer. Kan de heer de dame zijn arm niet aanbieden door de drukte, dan loopt de dame voorop. Tijdens de dans ben je uitsluitend gericht op je partner van dat moment, het is zeer incorrect om tijdens de dans een gesprek met een ander paar te voeren. Na afloop van de dans begeleidt de heer de dame weer terug naar haar plaats. Het is overigens zeer onbeleefd om meteen nadat je een dame hebt teruggebracht naar haar plaats een ander om een dans te vragen. Als een dame heeft geweigerd is het niet correct om direct een dame die in de buurt van de eerste dame stond om een dans te vragen, zij kan hierdoor het gevoel krijgen dat ze tweede keus is. Als een dame geweigerd heeft, is het ook niet de bedoeling dat zij meteen met een ander gaat dansen.

Het einde is in zicht

Met het eind van het gala houden ook de regels van de etiquette op en kunnen de regels van alledag weer de plaats van de etiquette innemen. Voor de mensen die hun partner op taart hebben getrakteerd betekent dit dat ze naar hartelust een privé-feestje kunnen bouwen. De anderen kunnen met een gerust en voldaan gevoel hun partner de hand schudden en eventueel nog een after gala diner-tje af spreken om het gala in het kort nog eens te herleven.

Tot slot is het natuurlijk altijd beleefd om als dame de heer voor het gala te bedanken, dit kan op het moment van afscheid, per brief of per telefoon. In de hoop jullie voldoende geïnformeerd te hebben voorzien rondom de etiquette op het gala wensen wij u een zeer goed gala toe!